Een zaadje planten voor planten

De laatste 30 jaar zijn er talloze studies gedaan naar het effect van planten. Graag delen we in een notendop wat leuke inzichten! De organisatie Consumatics liet in een onderzoek zien dat mensen in een winkelcentrum meer geld uitgeven wanneer er planten staan. Ook zijn er veel studies gedaan naar het algemene gevoel. 

Enkele resultaten van onderzoeken naar planten: 

  • Mensen ervaren minder stress (Ulrich, 1991 e.a.).
  • In kantooromgevingen zorgt het ervoor dat medewerkers zich prettiger voelen (Fjeld, 1998) en ook 37% minder vermoeid waren
  • Planten zorgen voor schonere lucht en kunnen zorgen voor 20% minder stof (Lohr, 1996)

Ook in de zorg zien we waardevolle resultaten. In Finland is in 2004 een studie gedaan gericht op ouderen. In 10 verpleeghuizen hebben medewerkers vragen beantwoord over planten. Daaruit kwamen de positieve effecten in de ouderenzorg. Bewoners voelen zich prettiger met groen. Ook komt het met groen huiselijker over. Daarnaast werden hun herinneringen meer geactiveerd en kan het de luchtkwaliteit verbeteren. Jaja, genoeg theorie zul je denken. Wat kan ik hiermee?

Laat bewoners bewust naar buiten kijken

Heb je uitzicht op groen? Laat mensen bewust even op een stoel zitten bij het raam om te genieten van het groen.

Laat bewoners zo veel mogelijk naar buiten gaan

Het is natuurlijk niet altijd mogelijk, maar even buiten zijn kan mensen meer energie geven dan dat er een koekje naar binnen gaat. Probeer om mensen – al dan niet met vrijwilligers – weer even buiten te laten komen.

Neem een bosje bloemen mee van thuis

Heb je een plant die niet meer bij je huis past? Ben je het hele weekend weg en heb je nog een mooi bosje bloemen staan? Neem deze dan lekker mee naar de woonkamer van de bewoners. Zo genieten zij ervan!

Bel een tulpenboer

In corona-tijd bleek hoe behulpzaam we met elkaar zijn. Mensen zijn zich soms niet zo bewust wat er nodig is op een plek zoals bij jullie organisatie. Je kunt altijd eens een boer met tulpen of een bloemist bellen of deze in het seizoen wekelijks een bosje langs kan brengen. Nee heb je, ja kun je krijgen!

Betrek de inrichting

Zijn jullie toevallig net bezig met een nieuwe inrichting van jullie huiskamer? Dan kun jij nu de suggestie geven voor planten! Is er geen mogelijkheid voor echte planten of is er geen uitzicht? Zelfs een behang, lijst of een poster met een foto van planten kan al positieve invloed hebben.

Koek en ei met planten?

De ene plant is de andere niet. In de Finse studie bleek dat mensen kleurrijke planten en besjes van planten makkelijk opeten. Dat heb je wellicht zelf ook al eens gezien. Houd er rekening mee dat je dus geen giftige planten het huis in brengt. Ook moeten ze ‘hufterproof’ zijn, zorg ervoor dat ze dus wel een stootje kunnen hebben.

Opdracht voor jou

Denk na hoe jij meer met planten kunt doen bij jou op de afdeling!

Gerelateerde artikelen

Samen eten maakt gelukkiger

Diverse onderzoeken tonen aan dat samen eten gelukkiger maakt. Je kunt het je vast wel voorstellen. Als je alleen bent, heb je minder plezier in het eetmoment dan samen. Voor ons geldt dit natuurlijk net zo goed als voor de bewoners.

Gelukkig zijn kun je leren

Wetenschappers leren ons dat ongeveer 50% van ons geluk wordt bepaald bij de geboorte, 10% door onze omgeving en maar liefst 40% door het trainen van onze hersenen. Met andere woorden: gelukkig zijn kun je leren, dus tijd om daarin te duiken!

Fris & Fruitig

De nieuwe maand gaat over Fris & Fruitig. We staan erbij stil dat je 2 x per dag een stuks fruit eet en aanbiedt aan de bewoners. Ook hebben we het over ‘ruikt het fris & fruitig’, het effect van geur. Ook hebben we het over Fris & Fruitig voelen. Oftewel, ben je lekker energiek. Met deze laatste starten we we vandaag in de nieuwe maand!